Tanel Saaren teos Loomakari näyttelyssä koostuu yli 400 litran akvaariosta, jonka pohjalle on rakennettu pienoismalli Academia Non Gratan päämajasta. Kiistellyn virolaisen taideryhmän rakennusta piti alunperin kierrellä kolme piraijaa, Alfa, Beta ja Gamma.

Akvaarioliikkeen eläintenhoitaja tuli tiistaina 10.3. tuomaan kaloja paikalle suuressa kuljetustynnyrissä. Alfa ja Beta ovat jo viisivuotiaita petovanhuksia ja kavereita, Gamma liitettiin niiden laumaan vasta hiljattain.

Ja niinhän siinä kävi, että kuljetuksen aikana Alfa ja Beta raivostuivat jostain syystä Gammalle ja söivät tämän suomuja ja hampaita myöten suihinsa. Taistelun voittajat olivat uuteen akvaarioon siirrettäessä niin täynnä adrenaliinia, että ne roiskivat haavista päästyään vettä Kunstihuoneen kattoon saakka. Kalojen mustassa pinnassa näkyi tuoreita vaaleita taisteluarpia. Hieman rauhoituttuaan ne tuijottivat lopun päivää himokkaasti naapuripöytään aseteltuja leivoksiani.

Kysyin eläintenhoitajalta, pysyvätkö noin suuret ja vahvat kalat akvaariossa, jonka päälle on aseteltu vain ohut akryyli. Mies totesi asiallisesti, että eivät välttämättä ja että silloin ne pitää vain napata tiukasti syliin ja viskata takaisin.

Kuvat: Riitta Skytt