Vivian: You're late.
Edward: You're stunning.
Vivian: You're forgiven.

Pretty Cripple -näyttelyn tärkein tavoite on hehkuttaa elämyksiä ja niiden merkitystä itsetunnolle. Vuosien 2006-2007 teema Invalidiliitossa oli Oikeus elämään eli se, ketkä saavat syntyä tähän maailmaan ja mitä asioita yleisesti pidetään hyvään elämään kuuluvina. Taso, jolla näyttelyssäni liikun eli elämykset tulee tietenkin vasta perustarpeiden jälkeen.

Vaikka vammaispalvelut ovat viime vuosina dramaattisesti heikentyneet ja ihmisoikeuksia loukataan surutta, Pretty Cripple näyttelyssä juodaan skumppaa. Menestyneiden ja huvittelunhaluisten vammaisten naisten kuvilla haluaisin pakottaa nykyiset päättäjät kohtaamaan samastuttavia ihmisiä, joista muuten keskustellaan priorisoinnin, sikiöseulontojen ja elvytyskiellon yhteydessä. Koska se, miten meitä katsotaan ja kuvataan joko parantaa tai heikentää asenteellista saavutettavuutta koko yhteiskunnassa.

Puhumalla nyt, kahtia jakautuneessa Suomessa, vammaisuuden yhteydessä elämyksistä, huvittelusta, nautinnoista, rakastumisesta ja parisuhteista haluan hypätä ajassa eteenpäin, jotta perustarpeiden ohella alettaisiin jo edes kuiskailla elämänSISÄLLÖN turvaamisesta myös vammaisille. Ettei seuraavina vuosikymmeninä jumiuduttaisi vain ja ainoastaan kuljetuspalveluiden ja avustaja-asioiden turvaamiseen.

Jos hauskanpidon vaatiminen vammaisille on sinusta irvokasta aikana, jolloin osa vammaisista joutuu avunpuutteen takia viettämään viikonloput vaipoissa vuoteessa, niin syytä äitiäni. Hänellä on tapana sanoa: "Ensin leikitään, sitten syödään - ja aina ensin syödään jälkiruoka!"

Pretty Cripple -näyttelyssä nähdään, puhaltaako Afrodite vammaisiin naisiin pygmalion-efektiksi kutsutun hengen ja onko rakkaus aina niin sokea kuin sanotaan. Miten paksut ja vaaleanpunaiset lasit miehellä pitää olla (vai pitääkö?) kun naisessa on arpia, kieroutta, elämän lyömää arkuutta tai pitkien sairaalajaksojen synnyttämiä pelkotiloja?

Kit: Maybe you guys could get a house together, and buy some diamonds, and a horse... I don't know. Anyway… it could work! It happens!
Vivian: When does it happen, Kit? Give me one example of somebody that it happened for.
Kit: Name someone? You want me to name someone?
Vivian: Yeah. You know a person that it's worked for?
Kit: Cinde-fucking-rella!

Teosten malleina olen käyttänyt tuttuja vammaisia naisia. Kaikki mukaan pyydetyt ovat olleet innoissaan aiheesta. Olen pyrkinyt noudattamaan kuvaustilanteissa voimauttavan valokuvan periaatteita ja palautteen perusteella mallina olo on ollut kaikille positiivinen elämys.

"No Cripple Were Harmed in the Making of this Exhibition" :-)