Kimaltelevia puheenvuoroja ohitetusta naiseudesta ja nähdyksi tulemisen nälästä 16.8.-5.9.2013

Tekstiilitaiteilija Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen on kattanut Joensuun taidekeskus Ahjoon ylellisen juhlapöydän. Kattauksen muotoon koottu installaatio käsittelee vammaisiin naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Kutsumme sinut tutustumaan menuun, jossa maistuvat sukupuolettomana kohtelu, taloudellinen hyväksikäyttö, toiseus perheille suunnatuissa palveluissa, avustamatta jättäminen sekä fyysinen, psyykkinen ja seksuaalinen väkivalta.

Tekstiilitaiteen viitekehyksessä toteutetut kirjaillut veistokset ovat silmänruokaa, joiden inspiraationa on ollut aineistoa vammaisten naisten kokemasta väkivallasta.

Kokonaisuus kuvaa tabun ydintä, väkivallan ja riippuvuussuhteen kierrettä. Vammainen ihminen kohtaa usein väkivaltaa niiden taholta, joiden pitäisi mahdollistaa itsemääräämisoikeuden toteutuminen ja lisätä turvallisuudentunnetta.

Vammaisiin tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ei haluta nähdä ja siitä vaietaan. Juhlapöydässä väkivalta on kätketty niiltä, jotka eivät tohdi katsoa pintaa syvemmälle.

Niille, jotka uskaltavat, tarjoillaan alkupalat YouTubessa.

Näyttely on osa Joensuun Parafest-festivaalien “Kulttuuri kuuluu kaikille” -taidenäyttelyä, jossa ovat mukana myös:

Klo 21:30 alkaen taidemuseokorttelin festivaaliteltassa esiintyy punkbändi Pertti Kurikan nimipäivät.

Taidekeskus Ahjo on avoinna ti-pe 12-18, la-su 12-15. Lämpimästi tervetuloa!