Näyttelyn toinen osa galleria Espoonsillassa avattiin tiistaina. Näyttely sijaitsee juna-aseman päällä kulkevalla kävelysillalla, virastopihan puolella. Tervetuloa!

Keskustelu yleisön kanssa on ollut vilkasta. Olemme pähkäilleet porukalla mm. sitä, millainen vaikutus pidennysleikkauksilla on vaikkapa 100cm pitkän naisen elämään. 10 lisäsentin vuoksi on maattava sairaalassa kuukausia - jopa puoli vuotta, teleskooppiset naulat katkaistuissa sääriluissa ja syötävä niin vahvoja särkylääkkeitä, että jos ei sekoa kivusta, niin niistä nyt ainakin.

Operaatioon ryhtyvä joutuu myös kohtaamaan omien odotusten ja lisäsenttien merkityksen välisen ristiriidan. Vaikka ylettyisikin leikkauksen jälkeen yhtä kaupanhyllyä ylemmäs, joutuu silti pyytämään apua melkein joka paikassa, varomaan tungoksessa päälle käveleviä ihmisiä ja hankkimaan erikoismitoitettuja vaatteita.

Lyhyiden kiinalaistyttöjen mielestä leikkauksen vaiva komplikaatioriskeineen kannattaa, jos haaveena on esimerkiksi lentoemännän ammatti. Pidennysleikkauksista on tullut siellä koko ajan suositumpia.

Toinen mieleenpainunut yleisökommentti liittyy Ashley-treatmentiin, jossa ihmisestä tehdään leikkausten ja hormonihoitojen avulla henkiseen ikäänsä sopivampi keskeyttämällä pituuskasvu ja aikuiseksi kasvaminen. Yksi vieraistani kysyi, ovatko kaikki Yhdysvalloissa hoidetut kehitysvammaiset olleet tyttöjä. En ole varma, mutta veikkaisin, ettei kehitysvammaisilta pojilta kovin herkästi lähdetä poistamaan sukupuolielimiä niiden aiheuttaman vaivan ja mahdollisen hyväksikäyttöriskin takia.